Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1738
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01226
Adresa: 106
Localitate: sat VALEA DE JOS; comuna RIENI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Valea de Jos (fost Valea Neagra de Jos), a fost construita in anul 1738.
Planul dreptunghiular este compus din pronaos, naos si absida altarului decrosata, poligonala. Biserica este construita din cununi de barne orizontale, incheiate in "coada de randunica". A fost refacuta de mai multe ori, s-a pus tabla pe acoperis si s-a renuntat la galeria deschisa a turnului.
Ancadramentul usii naosului, ornamentat cu motive florale, poarta crestat textul urmatoarei pisanii: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca Biserica s-au facut in zilele imparatului Karltvus iara mitropolitul au fost Vitanchie mitropolit crestin si luminatului impatat Karltvus si s-au facut in sat Valea Neagra de Jos si toti satenii cu batrani si cu tineri s-au nevoit la acest lucru Dumnezeesc de s-au facut. Iar mesteri au fost intai mester Fleantu Nicoara din sat Agrijni din tinutul Ardealului al doilea Petrica Gheorghe frate mandrutului. Iara de s-ar afla cineva sa gandeasca cu rautate, sa fie ...... de 318 parinti de la Nichea, iara de s-au facut aceasta sfanta si Dumnezeiasca biserica a fost leat de la nasterea domnului Hristos 1738 iara ce preot va sluji intru aceasta sfanta Biserica sa pomeneasca sa zica sa ierte Dumnezeu pacatele a lui Nicoara si Gheorghe si tuturor cine s-au nevoit de au facut aceasta Sfanta Biserica".
Bolta semicilindrica a naosului are arcul dublou ornamentat cu motive solare si brau, iar grinda-tirant este decorata in partile laterale cu vrejuri de flori, iar pe latura de jos cu o funie si rozete egal distantate.
Biserica a fost pictata de David Zugravu de la Curtea de Arges. Semnatura lui o aflam pe o icoana de lemn din 1751.
Absida altarului are o icoana pe sticla din 1800 de la Nicula, reprezentand pe "Arhanghelul Mihail", iar xilogravurile pastrate provin de la Hasdate.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)