Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1600, modif. sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01223
Adresa: 50
Localitate: sat ŢIGĂNEŞTII DE CRIŞ; comuna BRUSTURI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 23-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" dateaza din anul 1600. A fost mutata pe vatra actuala in secolul al XIX-lea.
Prispa este prezenta pe toate laturile. In partea de vest au fost adaugati doi pereti oblici, rezultand o tinda de plan hexagonal. Absida are si ea cinci laturi exterioare, cele de nord si sud fiind cu circa un metru mai retrase spre interior. Corul din partea de vest a naosului, a fost adaugat ulterior si au fost captusiti peretii cu scanduri de brad, peste vechea pictura. Invelitoarea de sindrila a fost inlocuita cu alta din tabla, iar turnului i s-a modificat forma prin adaugarea bulbului ce surmonteaza coiful piramidal.
Invelitorile interioare ale incaperilor sunt cele obisnuite in Tara Crisurilor: tavan la pronaos, bolta semicilindrica, turtita la naos si bolta asociata cu suprafete triunghiulare curbate la altar.
Cheotorile cu crestaturi complicate, consolele, braul in relief, icoanele pe sticla, sunt elementele de interes etnografic, la care se adauga cateva exemplare de carte veche din tiparnitele Blajului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)