Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1785
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01217
Adresa: 118
Localitate: sat TILECUŞ; comuna TILEAGD
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 23-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in anul 1785, asa cum spune pisania aflata pe grinda de sus a portalului: "...intru aceasta sfanta biserica au dat Filimon cantor o suta de florini. Ani de la Hs. 1785". A fost ctitorita de un roman pribeag, Gligor Filimon, urmarit de stapanire pentru ca luase parte la rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Cel care a construit-o a fost mesterul lemnar Toadere de pe Crisul Repede. Barnele incheiate "in carlig", consolele si galeria deschisa a turnului, marcata cu arcade duble pe fiecare latura, demonstreaza ingeniozitatea si indrazneala mesterului constructor taran. Biserica este ornamentata cu un brau in torsada, iar potalul ne aminteste de modelele gotice cu ciopliturile lui in forma de acolada.
Pictura a fost executata in 1793 de zugravul Mihail Parocek. Biserica a avut si cateva xilografii din 1811, lipite pe pereti, apartinand unuia dintre cei mai talentati xilogravori populari, Pop Gheorghe de la Hasdata (Gherla). Azi se mai pastreaza doar cateva icoane pe sticla, provenite din alt centru de iconari - Nicula.
Biserica a fost restaurata in anul 1967.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)