Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01205
Adresa: 1 cimitirul satului
Localitate: sat SEBIŞ; comuna DRĂGĂNEŞTI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita intre anii 1755-1764, inlocuind-o pe cea veche tot de lemn.
In decursul veacurilor a fost reparata de mai multe ori si a suferit unele modificari. Au fost marite vechile ferestruici, acoperisul foarte inalt s-a reacoperit cu sindrila in 1949, iar in anul 1959 turnul a primit invelitoare de tabla si o noua infatisare cu bulbi si globuri suprapuse.
Planul navei este rectangular, iar absida pentagonala este decrosata. Talpa si cele cinci cununi de barne ale peretelui sunt prinse in cheotori si console prelungite la colturi. Consolele au imaginea capului de cal.
Turnul captusit la baza cu palimar de scanduri, se ridica pe centrul pronaosului. In naos arcul dublou este impodobit cu funia si rozete in relief.
Pictura ii apartine lui David Zugravu de la Curtea de Arges, asa cum arata pisania de pe peretele nordic al altarului: "Aceasta sfanta biserica o am zugravit eu David din Tara Romaneasca din orasul Curtea de Arges fiind locuitor in Sichitelec. 1764". Pe usa diaconeasca este o alta insemnare: "Aceasta panza a dat pomana preoteasa cea batrana Ioana a lui popa Gavril. Zugravit eu David Zugravul. Dumnezeu sa o pomeneasca si sa o ierte. 1755".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)