Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1725
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01169
Adresa: 119
Localitate: sat LUNCA SPRIE; comuna DOBREŞTI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 26-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita pe locul unei biserici mai vechi, in anul 1725, in cimitirul satului Lunca Sprie.
Are un plan simplu alcatuit din nava dreptunghiulara si o absida nedecrosata. Peretii sunt din barne groase de gorun, prinse in cununi si legate la colturi in cheotori drepte.
Biserica a fost pictata in anul 1769, de un zugrav anonim. Usa diaconeasca pastraza o insemnare chirilica de unde rezulta data pictarii locasului. Pe usile imparatesti se poate citi: "Si s-au facut in casa lui Duma Mihai 1769".
Intre anii 1935-1936 s-a adaugat tencuiala in interior si in exterior, acoperindu-se picturile vechi, iar bolta semicilindrica a naosului a fost inlocuita , renuntandu-se la arcul dublou in intrados, decorat cu crestaturi in relief. Tot atunci a fost inlocuita invelitoarea de sindrila a acoperisului, cu una de tigla "horjita" si au fost marite ferestrele. Infatisarea actuala a turnului, cu bulbi si globuri suprapuse (influenta baroca tarzie), nu coincide desigur cu imaginea lui originara.
Biserica pastreaza o icoana pe lemn, "Pogorarea Sfantului Duh", datata 1743, icoane pe sticla de la Nicula si "Pravila" tiparita la Targoviste in anul 1652.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)