Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII, modif. în sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01146
Adresa: 40
Localitate: sat FÂŞCA; comuna VÂRCIOROG
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 26-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in anul 1759, in localitatea Fasca, pe terenul lui familiei lui Ungur Petru.
De acolo a fost adusa si recladita in anul 1873, pe vatra actuala in mijlocul campului cu flori. Dupa numai 60 de ani, biserica a fost din nou reparata, peretii fiind tencuiti cu lut amestecat cu pleava de secara.
Pana in anul 1954 a fost acoperita cu sindrila, inlocuita apoi cu tabla galvanizata.
La construirea bisericii nu s-a utilizat fierastraul, toate barnele fiind taiate din topor, inclusiv capetele celor trei barne prelungite in console, la colturile navei si altarului.
Interiorul nu este pictat si nici nu se observa urme de pictura, cu exceptia usilor imparatesti.
Ancadramentele usilor naosului si pronaosului sunt impodobite cu motivul franghiei incadrat de linii in zig-zag si rozete cu petale inscrise in cerc.
Clopotul bisericii dateaza din 1780. S-au facut lucrari de restaurare in anul 1977.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)