Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1833
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05102
Adresa: 51
Localitate: sat RĂSTOCI; comuna ILEANDA
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in anii 1832-1833 si sfintita la 5 septembrie 1833, dupa cum arata pisania de deasupra intrarii in naos. Planul este dreptunghiular, cu absida altarului decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Pronaosul este acoperit cu un tavan drept, naosul are o bolta semicilindrica, retrasa de la pereti pe o grinda sculptata cu un brau in "franghie", iar altarul este acoperit tot cu o bolta semicilindrica, racordata cu peretii prin trei fasii inclinate.

Pridvorul deschis pe arcade cioplite, este amplasat pe fatada de vest. Acoperisul de sita are un turn inalt .

Decoratia pictata se datoreaza, dupa cum spune pisania de pe timpanul de vest al naosului, zugravului Elizar Tocaci, nascut in Pirosa.

(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa romana a Oradiei, Judetele Bihor, Salaj si Satu-Mare, BISERICILE DE LEMN" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache Panait - Editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, 1978)