Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1842
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05087
Adresa: 68
Localitate: sat NOŢIG; comuna SĂLĂŢIG
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata in anul 1842, dupa cum arata inscriptia iconostasului: "Ingerilor s-a dat hramul ca sa pazeasca tot neamul si s-au zidit din pajiste aceasta sfanta biserica si s-au zugravit in zilele cinstitului imparat Ferdinand, sub stapanirea prea bunului si preasfiintitului Domnului domn Ioan Lemeni, arhiepiscop Fagarasului, fiind vicarul Salajului maria sa domnul Sterca Sulutiu, iar protopop eparhiei Iosif Pasca si parohul locului Ioan Moldovanu, iulie 30, 1842".
Satul Notig a avut o alta biserica de lemn din 1760-1762, de la care mesterii au preluat planul dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, amplificandu-i insa proportiile, mai ales in lungime (13,50 / 5,80 m). Pe laturile de sud si de vest se afla prispa cu umerasi si stalpi ciopliti. Acoperisul are sarpanta cu diferente mari de inaltime. In marginea de rasarit se afla un bulb pavilionar, iar in partea de vest, o poala de sita marcheaza baza clopotnitei cu ochiuri dreptunghiulare si flesa inalta.
Din pictura interioara se mai pastreaza in nuante albastrui, pilda fecioarelor si chipuri de mucenite, in cercuri florale, pe peretii pronaosului si figuri de sfinti pe cei ai naosului.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)