Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1738
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05085
Adresa: 88
Localitate: sat aparţinător NADIŞ; oraş CEHU SILVANIEI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", a fost ridicata in anul 1738 de mesterul Gheorghe din Chendrea, asa cum arata inscriptia de pe cel de al doilea ancadrament al trecerii in naos.
In 1760-1762 biserica a trecut in stapanirea unitilor, desi acestia erau in minoritate numerica, satul Nadis avand la acea data 32 de familii unite si 50 ortodoxe. Curand acestia revin la credinta stramoseasca, fapt confirmat istoric de un document din mai 1775 din arhivele Statului Blaj, in care se spune ca dezbinandu-se de la unire o parte din sat, cer biserica sau invoire sa-si faca una noua.  
Planul pastreaza traditia veche a navei dreptunghiulare, cu absida decrosata, patrata. Acoperisul de sita prezinta un turn scund, cu foisor si coif circular ce se pierde printre varfurile copacilor.
Peretii exteriori sunt bogat ornamentati cu "franghie" si motive geometrice.
In interior se remarca decorul sculptat al boltii naosului. Grinda - mester si arcul transversal sunt incarcate de chenare zugravite in anul 1930.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)