Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sf. sec. XVI
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05048
Adresa: 156
Localitate: sat DOBA MICĂ; comuna DOBRIN
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 01-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea in satul Doba-Mica. Este cea mai mica constructie de acest gen din Salaj, cu dimensiunile de numai 8 / 3 m, clopotnita cu foisor si flesa reusind cu greu sa o faca vizibila pe deal. Deasupra intrarii se pastraza partial pisania originara, in limba slavona.
Planul este dreptunghiular cu absida usor decrosata, trapezoidala. Braul median este prezent numai pe laturile de est si de sud, iar ancadramentul intrarii de pe latura de sud este decorat cu chenare in "franghie" ce inchid un lant de rozete, marginea spre interior a partilor laterale fiind marcata printr-un decor de linii frante.
In patrimoniul bisericii se afla "Evanghelia" tiparita in 1682 la Bucuresti, prin grija lui Serban Cantacuzino si alte tiparituri ce atesta puternicele legaturi dintre romanii transilvaneni si cei din celelalte tari romane.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)