Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1701
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05026
Adresa: 100 A
Localitate: sat BRUSTURI; comuna CREACA
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Sep-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in 1701 din barne masive de stejar, in plan dreptunghiular, cu absida decrosata, cu cinci laturi. Luminatoarele au forma de cruce, cu capetele bratelor sugerand petale de flori. In interior altarul are un tavan drept pe centru, din care pornesc spre nord si sud cate un segment de cerc, iar spre ceilalti pereti trei suprafete inclinate, cea centrala trapezoidala, iar cele de colt triunghiulare. Bolta semicilindrica a naosului este impodobita cu rozete si alte cioplituri, sapate in arcul transversal si in grinda-mester.
Clopotnita de deasupra pronaosului este scunda, cu foisor batut in cuie de lemn si o flesa poligonala, de proportii reduse.
Ancadramentul intrarii are un chenar cu cioplituri sub forma de virgula si trei rozete inscrise in cercuri cu margini zimtate. Pe latura de sud a fost adaugata o prispa cu arcade usor cioplite si cuie de lemn.
Pictura pastrata partial, apartine zugravului Ioan Pop din Romanasi, fiind executata la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)