Biserica de lemn "Învierea Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05046
Adresa: 39 pe deal
Localitate: sat CUBLEŞU; comuna CUZĂPLAC
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 01-Oct-2009

Biserica de lemn "Invierea Domnului" este asezata pe cel mai inalt dintre dealurile Cublesului si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Forma este dreptunghiulara, cu absida decrosata, patrata. Cu prilejul reparatiilor, locuitorii au facut unele modificari, straduindu-se sa conserve edificiul. In 1968 acoperisul cu sarpanta abrupta si un turn-clopotnita cu arcade decorate, a fost acoperit cu tabla, care a luat locul sitei, iar peretii au fost tencuiti in interior si exterior, ascunzandu-se elemente sculptate, si o parte din pictura.
Bolta semicilindrica a naosului, cu grinda-mester sculptata si arcul transversal sprijinit pe console si altarul, pastraza pictura din 1789 cu un colorit in nuante aprinse de rosu, albastru si verde, a zugravului Urs Broina din Stoboru. Pe iconostas, icoana "Deisis" de factira bizantina este datata 1740, data antequem pentru inaltarea bisericii.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)