Biserica de lemn Frasin Deal - Copăcei


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1805
Importanta: A
Cod LMI: DB-II-m-A-17489
Adresa: În cimitir
Localitate: sat FRASIN DEAL; comuna COBIA
Judet: Dambovita
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 13-Nov-2009

Catre partea de apus a dealurilor Cobiei, a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, din barne de stejar, pe temelie din lespezi de piatra, biserica "Sf. Parascheva", astazi capela de cimitir.
Planul este in forma de cruce, cu naosul largit, absida altarului poligonala, acoperis de sita in pante repezi, turn-clopotnita peste pridvor si streasina infundata ce se rotunjeste in fata.
Dimensiunile sunt relativ mici : pronaosul 3,50 / 3,58 m; naosul 4,55 / 4,53 m; altarul 1,60 / 1,89 m; inaltimea peretilor 1,97 m.
Biserica a fost reparata si repictata in 1858 si in 1891, cand au fost refacute boltile semicilindrice ale navei si bolta de peste altar. Clopotnita cu un diametru neobisnuit de mare a fost inlocuita de o alta de dimensiuni ceva mai mici. Invelitoarea de sita a fost refacuta prin grija dr. Nicolae Litescu ce isi are mormantul in apropierea lacasului.
Pe latura de sud se afla "scaunul de judecata", o banca rezemata pe capetele talpilor transversale. Pridvorul, bogat tratat, prin crearea celei de a doua intrari pe latura de nord, este marcat de scara ce duce la clopotnita, dispusa spre nord, iar peretele de est este tencuit si pictat. Pronaosul este mai ingust decat naosul si are o bolta semicilindrica nepictata, mai putin inalta decat cea a naosului. Altarul de forma hexagonala, are bolta sub forma de calota si este in intregime pictat .

( "Despre lemn in Dambovita" de arh. Doina Petrescu, Targoviste - 2005)