Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1746
Importanta: A
Cod LMI: DB-II-m-A-17491
Adresa:
Localitate: sat FRASIN VALE; comuna COBIA
Judet: Dambovita
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 15-Nov-2009

Biserica de lemn din Frasin Vale a fost ridicata in 1745 si refacuta in 1800 de jupan Ristia, din barne de stejar, pe temelie de bolovani, sub coasta drumului din dreapta vaii Cobiei.
Pisania sapata in lemn pe barna de la intrarea in pronaos pastreaza scris anii 1745 septembrie 1, 1746 august 31:"L(ea)t 1800, cand s-au prefacutu acia/sta sfanta biserica la a(v)gustu in dzile 12. Si s-au tarnosit nioe(m)brie in 5; iar cel vechiu/ (in)velit din inceput al biserici(i) au fost la 7254 si s-au tarnositu in hramu(l) prepo do(a)mni Paraschivei". O a doua pisanie, situata pe latura de sud, pe a treia grinda, spune : "Aciasta biserica s-a invelit la 1891 martie 9 in zilili preotului Dumitru si cu ajutoru a mai multor locuitori". Planul este in forma de cruce, cu naosul largit, absida altarului poligonala, acoperis de sita in pante repezi si o clopotnita masiva, cilindrica, peste pridvor.
Montantii ferestrelor sunt incrustati cu linii geometrice, iar prestolul este cioplit cu barda din scanduri de stejar. Un brau cu motivul franghiei impletite inconjoara biserica in exterior si tampla in interior. Pardoseala este din lespezi de gresie.

( "Despre lemn in Dambovita" de arh. Doina Petrescu, Targoviste - 2005)