Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1731
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01211
Adresa: 76 cimitirul satului
Localitate: sat TALPE; comuna DRĂGĂNEŞTI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 22-Aug-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in anul 1731 pe locul unei biserici mai vechi. Pe portalul naosului putem citi: "Aceasta sfanta biserica s-au facut la anul de la Hs. 1731...Acest lucru au fostu (facut) Lupu din Miziesu mester".
Pana in perioada interbelica biserica a ramas aproape neschimbata. Dupa al doilea razboi mondial a fost schimbat acoperisul, iar intre barnele vechi au fost adaugate barne noi, ornamentate in relief cu braul rasucut, incadrat cu linii cu coltisori si rozete din loc in loc. Grinda-tirant si ancadramentele usilor sunt ornamentate cu franghii si motive solare care circumscriu cercuri si rozete cu sase petale.
In interior a fost varuita in totalitate, asa incat nu se mai stie daca a fost pictata.
Turnul cu acoperis de tabla, are o galerie inchisa cu scanduri de brad ornamentate cu traforuri cruciforme si romboidale, ce iese putin inafara fata de planul de baza. Coiful piramidal se continua cu o sageata conica la varf si octogonala la baza, ornamentata cu inelul vechiului turn cu invelitoare de sindrila.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)