Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVII
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01138
Adresa: 124
Localitate: sat COPĂCENI; comuna SÂMBĂTA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 17-Aug-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in secolul al XVII-lea intre satele Copaceni si Vintere si a fost mutata pe locul actual in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.
Planul se aseamana cu o corabie datorita faptului ca tinda si absida sunt incaperi poligonale, cu peretii oblici destul de lungi. Interesant este si modul de construire al absidei, prin decrosarea peretelui sudic.
Linia streasinei urmeaza intocmai linia peretilor, care sunt construiti din scanduri ("blani") de gorun, imbinate in linii ce se intretaie sau se intrepatrund si legate la colturi in "carlig" cu crestaturi complicate.
Portalul este ornamentat cu cercuri si semicercuri inlantuite in siruri verticale, alaturi de franghii, linii oblice si rozete.
Deasupra tindei se ridica turnul scund, cu coif piramidal si sageata. La extremitatile estice ale coamelor acoperisului naosului si altarului sunt doua turnuri miniaturale cu functie estetica.   
Dupa 1950 s-a adaugat pardoseala de scanduri, a fost tencuita in interior si s-a renuntat la sistemul vechi de boltire, preferandu-se tavanul drept.
In jurul bisericii sunt cruci cioplite in lemn de mesterul popular Teodor Bondar.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)