Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1754
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01123
Adresa: 162
Localitate: sat BUCUROAIA; comuna COPĂCEL
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 17-Aug-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Bucuroaia a fost mutata in 1754 de pe "Dealul popii", cimitirul vechi al satului.
Este o biserica mica (12 m lungime si 6 m latime) cu absida policonala nedecrosata.
Intre anii 1927-1934 a fost tencuita in interior si exterior cu un strat gros de "ceamur" si s-a inlocuit acoperisul vechi de sindrila.
Temelia este scunda, iar barnele din cununile peretilor, prinse intre ele in forma literei "T" la absida, au fost lucrate numai cu toporul. Trei barne sunt prelungite in console cu aripile duble la colturile navei si cu o singura aripa la fiecare din cei cinci pereti ai absidei.
Acoperisul este fragmentat in doua parti distincte, la nava si la absida. Turnul ce se ridica deasupra tindei, are balconul prevazut cu cate doua ferestre pe fiecare latura, un coif si o sageata imbracate toate cu tabla, infatisare pe care nu a avut-o de la inceput.
In interiorul absidei, de la peretele iconostasului si pana in dreptul mesei din altar, se afla o invelitoare arcuita sub forma unui trunchi de con, sprijinit pe o barna orizontala ce leaga peretii extremi ai incaperii.
Un arc dublou interior si alte sapte exterioare sustin bolta naosului.
Peretele vestic exterior este ornamentat cu stucaturi cruciforme, iar pictura se afla numai la usile diaconesti si imparatesti.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)