Biserica azilului (Ansamblul Azilului)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: sec. XIII - XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12049.02
Adresa: Str. Azilului 4 Str. Turnului nr. 2 şi nr. 8
Localitate: municipiul SIBIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica azilului

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 06-Jul-2009

 Complexul de cladiri al Azilului din Sibiu, a fost atestat documentar la 24 iunie 1292. Urmatorul document din 1309, mentioneaza primul conducator al spitalului Valtherus si sumele mari de bani alocate "spre a fi folosite in comun de catre juratul Peter Phaffenheny impreuna cu Nicolae, epitropul pictorilor, bani pentru constructia spitalului nostru Sf. Spirit, necesari pentru procurarea materialelor ".
In centrul complexului este situata biserica, construita integral din caramida, in forma de nava, cu un cor patrat si sanctuar poligonal, flancat in sud de o incapere, iar in nord de doua incaperi, pe doua nivele.
Avariata de incendiul din 1760, a fost refacuta cu puternice amprente ale stilului baroc (boltile interioare). Fatada vestica a pastrat ancadramentul gotic cu boltari de caramida.
Elemantele originale ale corului sunt contraforturile din exterior, la a realizarea carora s-au folosit caramizi cu o altfel de forma.
In interior, coloanele angajata ale arcului triumfal, au fost transformate de la nivelul capitelurilor in sus, dar s-au pastrat intacti pilastrii angajati, plasati la imbinarea laturilor sanctuarului poligonal.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)