Biserica "Sf. Voievozi" - Câţa


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1765
Importanta: A
Cod LMI: BZ-II-m-A-02457
Adresa: Str. Eminescu Mihai 1
Localitate: municipiul RÂMNICU SĂRAT
Judet: Buzau
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

mpvandor / 18-Jul-2011

 

 

PISANIA:

 Acest sfant lacas cu hramul Sf. Arhangheli si Voievozi s-a cladit in anul 1755 de raposata Pauna Neculescu, de slugerul M. Neculescu si de sotia sa, slugereasa Ecaterina Neculescu. La rasmerita de la 1821, cotropindu-se de foc in part, a fost recladita si zugravita din nou de vornicul Constantin K. Neculescu si de sotia sa Maria K. Neculescu spre vecinica lor pomenire si indeplinirea vointei evlaviosilor ctitori pomeniti mai sus cari au cladit-o din temelie, sfintita fiind intaia data de episcopul Buzaului, Dositei iar al doilea de slavitul si cu lauda pomenitul Kesarie Buzau. In anul 1981 i s-a facut turla din nou zugravindu-se din nou prin osardia si cheltuiala ctitorului in viata Constantin K. Neculescu, fiul adoptiv al raposatului vornic Constantin K. Neculescu. Zugravitor sfintei biserici Dimitrie Teodorescu, pictor din Buzau; iar in decursul anilor 1950-1951 s-au facut noui reparatii in interior consolidandu-se turla slabita de cutremurul din 1940 si zugravindu-se din nou cu cheltuiala enoriasilor, a sfintei episcopii si a altor credinciosi si prin ravna consilului parohial in frunte cu preotul paroh Nicolae Milea, redeschisa fiind de P. S. Antim Angelescu, episcop al Buzaului la 8 noiembrie 1951.

"Scrie Doamne in cartea vietii vecinice numele tuturor iubitorilor podoabei Casei Tale si primeste ca pe banul vaduvei ostenelile lor".

Zugravitori: Victoria Radulescu, pictor din Bucuresti, pictor Nicolae Stoica, pictor Aneta Cantaraciu, pictor Vasile Caraman

septembrie 1952 

mpvandor / 18-Jul-2011

 Fotografiile au fost realizate cu acordul parintelui paroh.