Biserica "Sf. Nicolae", Cuvioasa Paraschiva" (Curtea boierilor Vărzaru)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1653
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-m-A-13844.02
Adresa: 231
Localitate: sat VĂRZARU; comuna MERIŞANI
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 05-Dec-2009

Biserica "Sf. Nicolae", "Cuvioasa Paraschiva" a fost ridicata in 1653 pe domeniile marelui armas Radu Varzaru, de plan dreptunghiular, cu altar, naos si pronaos. Altarul poarta o semicalota, iar naosul si pronaosul calote pe pandativi si pilastri de colt. Intre naos si pronaos sunt trei arcade ce se sprijina pe stalpi octogonali cu baze patrate.

Pictura interioara dateaza din anul 1809, dupa cum arata pisania: "... ziditu-s-au aceasta sf. biserica din temelie unde sa praznuieste hramul sf. Nicolae si Cuvioasa Paraschiva de dumnealui Radu vel armas si acum s-a infrumusetat cu zugraveala dupa cum se vede prin osteneala dumnealui Pan Gheorghe Clucer ca sa-i fie spre pomenire vesnica la tot neamul dumnealui, in zilele prea inaltatului Imparat Alexandru Pavlovici a toata Rusia si in zilele preasfintiei sale parintele Kiro Kir Iosif episcop de Arges. Leat 1809, iunie 20".

In anul 2001 biserica a fost tencuita cu ciment, s-au schimbat ancadramentele usilor si ferestrelor, iar arhivoltele de zimti au fost vopsite in rosu.

( Tereza Sinigalia - "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600- 1680" Editura Vremea, Bucuresti 2002 )