Biserica "Botezul Domnului" (Mănăstirea Horaiţa)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1824
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-m-B-10643.01
Adresa:
Localitate: sat POIANA CRĂCĂOANI; comuna CRĂCĂOANI
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Jun-2009

Biserica " Botezul Domnului " de la manastirea Horaita, a fost ridicata in 1867 de arhimandritul Ermoghen Buhus, pe locul unei vechi biserici de lemn. Este de proportii uriase, construita din piatra, dupa modelul unei biserici microasiatice, cu unele elemente ardelenesti si moldovenesti.
Pridvorul de la apus, cu turnuletele sale marginale, vadeste o influenta ardeleneasca. Fatadele sunt marginite de sanuri dreptunghiulare, iar absida altarului e semicirculara, cu o fereastra in ax.
Pe acoperis se afla nu mai putin de opt turle, doar cele din mijloc nefiind turle oarbe.
Interiorul consta dintr-o singura incapere, despartita de altar printr-un zid pe care este montata catapeteasma.
Sistemul de boltire este simplu alcatuit din trei calote sferice, sprijinite pe cate doua arce transversale coborate direct pe zid si pe alte arce longitudinale laterale.
Catapeteasma este alcatuita din trei segmente frumos sculptate si din doua arcade suprapuse, una cu icoane pictate, situata deasupra si cealalta alcatuita din motive florale sculptate.
In partea superioara a tamplei este un amvon de forma ovala. O scara centrala duce din altar la acest amvon, iar alte doua scari duc la balcoanele situate in partea superioara a naosului, pe toata lungimea laturilor de sud si de nord.

( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez si "Drumuri spre manastiri " de Mihai Vlasie )