Beci prima casa egumenească (Mănăstirea Stelea)


Categorie: Altele
Perioada: sec. XV
Importanta: A
Cod LMI: DB-II-m-A-17310.03
Adresa: Str. Stelea 6
Localitate: municipiul TÂRGOVIŞTE
Judet: Dambovita
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 20-Jul-2009

In zona de nord a fostului ansamblu manastiresc din Targoviste, sunt zidurile ruinate ale casei egumenesti ridicate de spatarul Stelea.
Beciurile au fost construite la sfarsitul secolului al XVI-lea si reamenajate la mijlocul secolului al XVII-lea, o data cu ridicarea noului ansamblu manastiresc din initiativa lui Vasile Lupu.
Spatiul de plan dreptunghiular al acestor beciuri, avand in mijloc un stalp median central, este impartit in patru compartimente prin doua arcade longitudinale si doua arce dublouri transversale.
Acoperirea compartimentelor se face prin bolti semicilindrice dispuse in lung. Accesul la beciuri se facea initial printr-un garlici lung, adosat laturii de sud, la care s-a renuntat spre sfarsitul secolului al XVII-lea, cand s-a amenajat o noua intrare pe latura de vest, peste care se afla la nivelul parterului un foisor.
In extremitatea de nord, spatiul beciurilor era completat cu doua mici incaperi, probabil doua tainite, din care ultima are pavajul de caramida.
Luminarea beciurilor se facea initial prin patru ferestre dispuse cate doua pe laturile de est si vest, iar pe la mijlocul secolului al XVII-lea numai prin cele doua dinspre est, datorita adorsarii unor ziduri pe latura de vest.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)