Arcul de Triumf


Categorie: Monumente comemorative
Perioada: 1936
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-18001
Adresa: Piaţa Arcul de Triumf f.n. sector 1
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf

Imagini de arhiva

Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf Arcul de Triumf
 

Descrieri/Comentarii

Despina / 02-Aug-2019
Restaurat in anii1981-1982; șef proiect arh. Doina Constantinescu, arh.Al.Orasanu S-a refăcut/curățat piatra, terasa cu hidroizolației de plumb, toată tâmplăria metalică, toate finisajele interioare ,iluminatul festiv,etc. Nu au putut fi refăcute decât parțial Inscripțiile; rozetele de piatra de pe fațada sud au înlocuit elementele inițiale din ipsoscu câlții ,montate in 1948 si care acopereau efigiile regale din piatra distruse parțial. Efigiile din bronz montate in anii 1990 au fost găsite la nivelul 4 in anul 1981, preluate si practic ascunse la sediul ICRAL-șantier restaurări, ele constituind de fapt modelele pt. sculptura inițială din piatra
emilia / 05-Aug-2009

Arcul de Triumf a fost ridicat in 1922 cu ocazia proclamarii Unirii tuturor Romanilor, in urma victoriei armatelor romane in razboiul din 1916-1918.
Construit la inceput provizoriu, din lemn si stuc, a fost refacut in anii 1935-1936, din beton armat si granit, dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu si inaugurat in septembrie 1936.
Are 27 m inaltime, cu o singura deschidere si este de forma paralelipipedica. Cele patru fete au fost impodobite cu numeroase inscriptii si basoreliefuri.
Pe fatada de nord erau fixate doua basoreliefuri din piatra cu capetele Reginei Maria si al Regelui Ferdinand, realizate de sculptorul Alexandru Calinescu. Deasupra este o inscriptie comemorativa scrisa pe friza edificiului si incadrata de doua victorii.
Pe fatada sudica, in medalionul din stanga sus, este un cap de luptator, ce simbolizeaza Barbatia, sculptat de Ion Jalea. In partea opusa este un cap de tanar si o cruce, ce simbolizeaza Credinta, sculptat de Baraschi. Deasupra sunt doua Victorii sculptate, impreuna cu cele de pe fatada nordica, de Mac Constantinescu, Baraschi, D. Onofrei si C. Mandrea.
Dupa anul 1948 au fost distruse medalioanele cu capetele regale, fiind inlocuite cu motive florale din piatra, iar dupa anul 1990 au fost inlocuite cu alte doua medalioane din bronz, cu capetele Reginei Maria si Regelui Ferdinand, realizate in anul 1922.
(dupa "Monumente Bucurestene" de Serban Caloianu si Paul Filip, Bucuresti 2009)    

 

DavidC / 08-Sep-2008
Arhitect Petre Antonescu