Ansamblul geamiei "Esmahan Sultan"


Categorie: Altele
Perioada: 1590
Importanta: A
Cod LMI: CT-II-a-A-02901
Adresa: Str. Oituz 1
Localitate: municipiul MANGALIA
Judet: Constanta
Regiune: Dobrogea

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul geamiei Ansamblul geamiei Ansamblul geamiei

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

ancahm / 03-Apr-2010

Monument istoric si de arta musulmana, construit in stil maur. Este unul dintre cele mai vechi edificii de cult musulman de pe teritoriul Romaniei, care reprezinta unica podoaba medievala a Mangaliei.

In sec XVI, printesa (hatun) Esma, fiica sultanului otoman Selim al II-lea (1566-1574) si sotie a marelui vizir Sokollu-Mehmet Pasa (1565-1579) s-a refugiat la Mangalia. Geamia Esmahan Sultan a fost ridicata in anul 1573 sau in anul 931 dupa calendarul musulman, in memoria unuia dintre cei mai mari conducatori ai Imperiului Otoman de la vremea respectiva, Selim al II-lea de catre fiica acestuia. Cureta geamiei adaposteste o serie de morminte ale unor personalitati ale vremii.

Constructia e facuta din piatra, cioplita pe loc de catre mesterii pietrari turci si are o grosime de 85 cm. De specificat este faptul ca zidaria din blocuri de piatra a fost facuta fara a se folosi un liant, ci folosindu-se scoabe de otel turnate pe loc in orificii facute in piatra. Aceeasi tehnologie a fost folosita si la ridicarea minaretului, iar piatra cioplita ii confera zveltete si proportii ideale.

In 1452. cand Dobrogea intrase sub stapinire otomana , iar populatia de tatari, turci, bulgari, cerchezi, gagauzi, greci, evrei devenise un conglomerat de confesiuni religioase, celebrul calator turc Evlia Celebi mentiona: "... dute la Mangalia, care este Kaaba-Mecca pribegilor si a sarmanilor" .

Placuta de la intrarea in moschee