Ansamblul bisericii evanghelice


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIII - XVI
Importanta: A
Cod LMI: AB-II-a-A-00355
Adresa: Piaţa Primăriei 5
Localitate: municipiul SEBEŞ
Judet: Alba
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii evanghelice Ansamblul bisericii evanghelice Ansamblul bisericii evanghelice Ansamblul bisericii evanghelice

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Jul-2009

Ansamblul bisericii evanghelice din Sebes a fost ridicat inaintea invaziei tatarilor, din aceasta perioada datand portile de jos ale navelor si portalul vestic.
A fost reconstruit in 1250, apoi reparat sub Ludovic de Anjou in secolul al XIV-lea. Corul bisericii este in intregime refacut de catre un discipol al arhitectului Peter Parler.
A fost reparata si nava principala, adaugandu-i-se un jubeu, din care au ramas doar fragmente.
Dupa cutremurul din 1523, cand se surpa doi din stalpii ce sustineau bolta corului, se fac noi reparatii.
Corul este contrastant cu restul constructiei, prin perfectiunea executiei si eleganta proportiilor. Inalt fata de nave, zvelt, luminos, el ne apare ca un inceput de constructie noua ce urma sa o inlocuiasca pe cea veche.
Altarul sculptat si pictat, domina tot spatiul interior al bisericii prin proportiile lui considerabile, 13 m inaltime si 6 m latime.
Panourile sculptate si policromate au fost admirabil lucrate de Iohann si Veit Stoss.
Exteriorul bisericii a suferit multe transformari. Balustrada gotica care inconjura partea de sus a corului, a fost inlaturata, ca urmare a coborarii acoperisului.
Contrafortii puternici au fost bogat impodobiti cu sculpturi ce reprezintau personaje sustinand un baldachin, animale ciudate, sau capete intre doua colonete, astazi distruse, sau mutate in cor pe console. Cateva sculpturi sunt incastrate in zidul bisericii. Din zidurile exterioare ce o inconjurau, nu a mai ramas astazi nimic. S-a pastrat doar capela hexagonala din estul incintei.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)