Turnul Chindiei (Curtea Domnească)


Category: Towers
Period: prima jum. a sec. XV, transf. sec. XIX
Importance: A
LMI code: DB-II-m-A-17237.03
Address: Calea Domnească 181
Location: municipiul TÂRGOVIŞTE
District: Dambovita
Region: Muntenia

Images

Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei Turnul Chindiei

Old Images

No old images
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

emilia / 18-Jul-2009

Turnul Chindiei a fost construit in a doua jumatate a secolului XV, probabil in vremea domniei lui Vlad Tepes.
A fost zidit peste pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Batran, ca punct de observatie si de paza a curtii domnesti.
Cu prilejul renovarilor din 1965, au aparut la primul etaj patru goluri de metereze si un gol de usa, dispus catre casa domneasca.
In afara de rolul de aparare, in secolele XV - XVII turnul a indeplinit si rolul de inchisoare a Curtii domnesti, prin amenajarea in acest scop a incaperii de la parter.
Initial turnul era alcatuit din trei niveluri. Peste bolta semicilindrica a parterului se afla la primul etaj, o incapere cu zidurile strapunse de patru metereze inalte de 1,50 m si o usa exterioara orientata sud-est, la care se accesa printr-o scara mobila. Ultima incapere, redusa ca inaltime, avand cinci metereze mai scunde, constituia foisorul de straja.
La scurt timp dupa ridicarea turnului, spatiul dintre cele trei arcade ale pridvorului de dedesupt, a fost zidit.
In secolul XIX, in timpul domnitorilor Gheorghe Bibescu si Dimitrie Stirbei, turnul a fost demolat si refacut de arhitectul Ioan Schlatter. Soclul imbracat in piatra, are o inaltime de circa 8 m. Varianta initiala avea baza piramidala din caramida si era mult mai scund, asa cum arata un desen din 1840, al graficianului Michel Bouquet.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)