Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" (Ansamblul fostei mănăstiri Snagov)


Category: Churches - Orthodox
Period: 1517, rep. 1563, 1815
Importance: A
LMI code: IF-II-m-A-15312.01
Address: Pe insulă
Location: sat SNAGOV; comuna SNAGOV
District: Ilfov
Region: Muntenia

Images

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Old Images

No old images
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

ancahm / 03-Apr-2010

Manastirea se afla pe o insula de pe lacul Snagov. A fost intemeiata in sec XIV, printre ctitori numarindu-se Mircea cel Batrin, iar apoi in sec XV, Vladislav II si Vlad Tepes. Biserica actuala a fost construita de Neagoe Basarab, intre anii 1517-1521; din punct de vedere arhitectonic, are influente athonite. A fost pictata in 1563, prin grija domnitorului Petru cel Tanar. Afrctate de unele innoiri, picturile de la manastirea Snagov constituie cel mai mare ansamblu mural pastrat intr-o biserica din tara noastra - fiind probabil executate de Dobromir cel Tanar.

Manastirea a servit si ca loc de exil si inmormintare pentru cei prigoniti de domnie. Asezamintul a avut insa si un rol cultural, aici functionind o tipografie infiintata de Antim Ivireanul, dupa ce manastirea fusese reparata de Constantin Brancoveanu.

Dupa secularizare, au fost daramate chiliile, ramanand numai biserica, si aceasta lasata in paragina pina in 1904, cind a fost restaurata.  Lucrari importante de restaurare a facut Comisia Monumentelor Istorice, incepind din anul 1941, continuate apoi pana in 1953. O alta restaurare s-a facut in 1966, in timpul Patriarhului Justinian.

Citat din Mihai Vlasie - Drumuri spre Manastiri